top of page

Educația non-formală.

Ce, de ce, și pentru cine?

 

CE? EducaÈ›ia non-formală reprezintă un proces educaÈ›ional mai puÈ›in formalizat; este o activitate educaÈ›ională organizată, care operează Ã®n afara structurilor È™i rutinelor sistemului educaÈ›ional formal. Cea mai importantă diferență Ã®ntre educaÈ›ia formală È™i educaÈ›ia nonformală constă Ã®n metoda folosită. Metoda este mijlocul prin care sunt îndeplinite obiectivele unei activități educaÈ›ionale sau de învățare. Atunci când alegem o metodă trebuie să È›inem cont de conÈ›inutul informaÈ›ional È™i de măsura în care dorim să implicăm auditoriul. Metoda nu se foloseÈ™te de dragul ei, ci pentru a facilita procesul de înÈ›elegere al participanÈ›ilor.

 

 

 

De ce? Obiectivele educaÈ›iei non-formale nu urmăresc să excludă modul tradiÈ›ional de educaÈ›ie, ci să completeze instruirea pur teoretică prin activități atractive, la care să aiba acces un numar cât mai mare de persoane. Caracteristice acestui tip de educaÈ›ie sunt activitățile care contribuie la perfecÈ›ionarea individuală. AcÈ›iunile corespund strict intereselor, aptitudinilor È™i dorinÈ›elor participanÈ›ilor. ÃŽn plus, doritorii nu sunt obligaÈ›i să se alăture programului È™i nu primesc calificative oficiale. 

 

 

 

Pentru cine?  Elevi, copii, părinÈ›i, tineri, educatori, învățători, profesori, toÈ›i cei care fac parte dintr-o comunitate È™i au ceva de spus, orice persoană care își doreÈ™te să exploreze È™i să înveÈ›e ceva nou, să își dezvolte anumite abilități È™i competenÈ›e sau să reia un anumit parcurs, cu sau fară nevoia unei certificări ulterioare.

 

 

 

bottom of page